Nieuws

Maak van je Zelfonderzoek een verbeterproject!

Het begin van een nieuw jaar. Veel zorginstellingen hebben net een bewogen jaar, of zelfs jaren, achter de rug en de nieuwe uitdagingen staan alweer voor de deur. Zelfonderzoeken over verschillende jaren volgen zich in rap tempo op. Het Zelfonderzoek cGGZ 2015 staat gepland voor deze periode. Soms zo snel dat er weinig tijd overblijft om de gevonden pijnpunten om te zetten in verbeteracties. En dat is een gemiste kans, want met de juiste mensen zijn, met relatief kleine inspanningen, grote verbeteringen te bewerkstelligen.

Zo zien wij dat er nog winst te behalen valt bij de verblijfstypen die worden geregistreerd tijdens opname. Deze verblijfstypen (A t/m H) worden bepaald door de geleverde verblijfszorg, inzet van het VOV-personeel, de bedbezetting, het benodigde toezicht of beveiliging en de kenmerken van de huisvesting. In de praktijk is gebleken dat onderscheid tussen de verblijfstypen soms een grijs gebied is, waarbij het Zelfonderzoek vooral controleert op basis van de concrete omschrijvingen. Vanaf verblijftype E wordt bijvoorbeeld omschreven dat patiënten qua bedbezetting gedurende de gehele behandeling in de kliniek verblijven. Wanneer zij toch met verlof zijn gegaan wordt het verblijfstype afgekeurd.

Samen met zorgverleners bedenken wij praktische voorbeelden en omschrijven wij patiëntprofielen die we koppelen aan deze verblijfstypen. Zo wordt het voor de zorgverleners al een stuk gemakkelijker om het verblijfstype te bepalen, of te herkennen wanneer deze gewijzigd dient te worden. Op deze manier helpen wij zorginstellingen door samen beleidsinstructies te schrijven of door het geven van trainingen om de wet- en regelgeving te vertalen naar praktische hulpmiddelen.

Kunnen wij u helpen met het vertalen van de uitkomsten van het Zelfonderzoek naar verbeterplannen? Wij werken graag met u samen.
Neem vrijblijvend contact op met Hugo Cijso
uw via 088 600 1100 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Contactgegevens

088 600 1100
info@careffect.nl
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht